Post Bellum

Dokumentujeme příběhy, na které se zapomnělo nebo mělo zapomenout. Vyprávíme je dál, zapojujeme žáky i studenty, oceňujeme hrdiny.

Poslání

Post Bellum je vzdělávací nezisková organizace, která od roku 2001 vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků klíčových momentů 20. století. Založila ji skupina českých novinářů a historiků, kteří byli přesvědčeni, že pamětníci musejí dostat příležitost svůj příběh vyprávět vcelku, souvisle a detailně. V týmu Post Bellum sdružujeme více než 20 zaměstnanců a stovky spolupracovníků, kteří pracují na rozšiřování sbírky Paměť národa. Koordinujeme vzdělávací a osvětové projekty pro děti i dospělé. Stále hledáme nové cesty, jak téma atraktivním způsobem přiblížit veřejnosti, jak rozproudit společenskou debatu o demokratických hodnotách.

Příklad aktivit

  • Česká Paměť národa patří svým rozsahem mezi nejrozsáhlejší sbírky orální historie na světě. Aktuálně máme uložených přes 13 000 příběhů pamětníků a v našem archivu je téměř 100 000 fotografií.
  • Podporujeme u žáků i studentů zájem o moderní dějiny i o vlastní kořeny. Každý rok se našich vzdělávacích programů zúčastňují tisíce studentů.
  • Ve spolupráci s Českým rozhlasem přes 15 let vysíláme Příběhy 20. století – dokumentární cyklus, který skrze vzpomínky pamětníků přináší nové pohledy na minulé století.
  • Od roku 2010 oceňujeme Cenou Paměti národa žijící pamětníky. Zatím jsme během 12 ročníků vyznamenali 56 pamětníků.
Kontaktní osoba: Magdaléna Benešová, magdalena.benesova@postbellum.cz
ikona_velka_Publikace_zluta

Prohlédnout publikaci SKAV jsme my

skav jsme my